Ik ben Ursula Letschert en heb een praktijk voor KernTalenten-analyse en coaching in Rockanje. Van huis uit ben ik pedagoog, mijn werkzame leven heb ik vooral in ICT doorgebracht.
De ontwikkeling van mensen fascineert mij en ik vind het leuk om daar aan bij te dragen. Iedereen blijft zich een leven lang ontwikkelen, soms gaat dat gepaard met vallen en opstaan. Belangrijk is dat je doet waar je goed in bent en wat je leuk vind om te doen - gelukkig gaat dat vaak samen. Soms heb je een helpende hand nodig of gewoon een zetje in de goede richting, ik help je daar graag bij en verwacht van jou ook inspanning om verder te komen. Ik houd van een pragmatische en concrete aanpak, heb een open houding en geloof niet in hokjes.
In 2015 heb ik zelf een KernTalenten-analyse ondergaan. Ik worstelde al jaren met verveling op mijn werk en veranderen van baan hielp steeds maar tijdelijk. Na verschillende HR-functionarissen en loopbaancoaches kwam ik zelf op het spoor van de KernTalenten. Dit gaf mij wel inzicht en handvatten om verandering aan te brengen. De verveling kwam niet zozeer door mijn werk als IT-er, ik gaf andere talenten geen ruimte. Het heeft er toe geleid dat ik een opleiding tot coach ben gaan volgen bij de School voor Coaching en recent de opleiding tot KernTalenten-analist (zie coretalents.eu).
Door het combineren van mijn baan als IT-consultant met mijn eigen praktijk voor KernTalenten-analyse en coaching kan ik mijn verschillende KernTalenten uitleven!
Het is een persoonlijke analyse, de uitkomsten blijven een leven lang actueel en kan je gebruiken bij keuzes in zowel studie, werk en privé. Het geeft je inzicht in wat je gemakkelijk ontwikkelt of wat je meer moeite kost. Het is een duurzame en positieve aanpak.
Danielle Krekels ontdekte dat hoe je als kind speelde veel zegt over je dieperliggende, natuurlijke talenten. Zo ontdekte ze 23 KernTalenten, met elk hun eigen specifieke componenten. Na meer dan 10.000 diepte-interviews is de KernTalenten-methode stevig empirisch uitgebouwd en verfijnd. KernTalenten zeggen iets over:
Een coach kan behulpzaam zijn bij het vinden van antwoorden op dergelijke vragen en om een betere inzicht in je denkpatronen en gedragingen te krijgen. En dit kan jou helpen om ook daadwerkelijk iets te veranderen.
Coaching is geen vrijblijvende vorm of een eindeloze begeleiding. Het gaat om een doelgerichte werkwijze die gericht is op jouw coachvraag. Gemiddeld zijn er zo’n 5 tot 8 gesprekken nodig.